Nyheder

Tabuer om kvinders sundhed skal brydes

Stigmatisering, tabuer og myter om menstruation fylder en del i mange lande – også i Indien. Læs her, hvordan vi arbejder på at bryde dem, og hvorfor det er vigtigt.

Foto: Sharon Christina Rørvik / Unsplash.

Af Johanne Julie Krag

Menstruation er en sund og normal del af manges kvinders liv. De fleste kvinder har menstruation hver måned i to til syv dage ad gangen. På trods af, at menstruation er en naturlig og normal del af mange kvinders liv, bliver menstruation alligevel stigmatiseret over hele verden.

I mange lande, heriblandt Indien, er der manglende informationer om menstruation generelt. En manglende forståelse for menstruation resulterer desværre i skadelige misforståelser og diskrimination, og går derfor ud over unge kvinder, der går glip af normale barndoms oplevelser og aktiviteter. Stigmatisering, tabuer og myter forhindrer unge piger (og drenge) muligheden for at lære om menstruation samt udviklingen af sunde vaner.

Mange unge kvinder i verden har ikke adgang eller råd til at vedligeholde en god menstruationshygiejne, hvilket kan lede til dårlig hygiejne, som igen kan udgøre mange sundhedsrisici, eksempelvis reproduktions- og urinvejsinfektioner. Tabuer om menstruation kan også betyde, at piger og unge kvinder ikke har en komplet og præcis forståelse af menstruation som en normal biologisk proces. Derfor er det så vigtigt, at man uddanner piger før deres første menstruation om menstruation, som kan hjælpe de unge kvinder i at opbygge deres selvtillid og udvikle sunde vaner. Lige så vigtigt er det at uddanne drenge om menstruation, så de ligeledes har en forståelse for menstruation som en naturlig del af pigers og kvinders liv.

Hos Aktion Børnehjælp har vi i samarbejde med vores lokale partner, Living Farms, udviklet et projekt ved navn ‘Unge Piger – Fælles Handling’. Dette projekt har netop fokus på at aftabuisere emnet om menstruation og udvikle sunde vaner for de unge kvinder. Vi ønsker en verden, hvor alle piger kan beskytte deres eget helbred uden at opleve stress eller skam, når de har menstruation. Unge kvinder har ret til at få opfyldt deres hygiejne behov, som en del af de grundlæggende menneskerettigheder, værdighed og folkesundhed.