Nyheder

Prisvindende litteratur skrevet af indiske kvinder

Den indiske forfatter Geetanjali Shree blev i år hædret med Den Internationale Bookerpris, da hendes roman ‘Tomb of Sand’ vandt den internationale pris.

Geetanjali Shree med sin bog, ‘Tombs of Sand’, der vandt Den Internationale Bookerpris.

Af Sofie Louise Hansen

Hvert år uddeles den Internationale Bookerpris for at hylde den bedste roman oversat til engelsk fra et fremmedsprog. Bookerprisen er en af de mest prestigefyldte priser for litteratur, og den internationale version, der fokuserer på oversatte værker, er ingen undtagelse. I år var det den indiske forfatter, Geetanjali Shree, der blev hædret ved ceremonien, da hendes roman ‘Tomb of Sand’ vandt den fornemme pris. Bogen, der endnu ikke har en dansk titel, handler om en indisk bedstemor, der efter en depression over tabet af sin ægtemand genvinder nyt mod på livet. Det bliver starten på, hvad der på mange måder er en rejse. En rejse, der krydser grænser – grænser mellem køn, religion og lande. Bogen er originalt skrevet på Hindi og er den første af slagsen til at vinde den Internationale Bookerpris.

Indisk kvinde vandt også i 1997

Det er dog ikke første gang at prisen anerkender kvindelige, indiske forfattere. I 1997 vandt Arundhati Roy prisen med den indiske slægtsroman ‘De Små Tings Gud’. Bogen er storslået fortælling om, hvor stor en indflydelse små ting kan have på en persons liv, og beskæftiger sig med temaer som kærlighed og tragedie, diskrimination og håb, lykke og bedrag. Bogen er originalt skrevet på engelsk med titlen ‘The God of Small Things’ og bliver af mange betragtet som en morderne klassiker.

Indtil i år har alle andre indiske vindere af prisen ligeledes været skrevet på engelsk. For eksempel vandt ‘Det Tabte Land’ (‘The Inheritance of Loss’ på engelsk) i 2006. Bogen er skrevet af Kiran Desai og foregår ved foden af Himalayabjergene i 1980’erne. Romanen handler om en dommer og hans forældreløse barnebarn og skildrer nogle af de negative konsekvenser kolonitiden har haft for klasseopdeling i Indien.

Som vinder af Bookerprisen fulgte Kiran Desai dermed i sin mor Anita Desais fodspor. Hun har nemlig været nomineret til prisen intet mindre end tre gange. Selvom Anita Desai endnu ikke har vundet, blev alle hendes tre nominerede bøger kortlistet til prisen. Nyligst var det romanen ‘Langt Borte, Tæt På’ (Fasting, Feasting), der blev nomineret i 1999. Bogen er en todelt roman, der følger to vidt forskellige familier i henholdsvis Indien og USA – de har dog det til fælles, at det ofte er kvinderne, der lider mest.

Anita Desai blev derudover kortlistet til Bookerprisen i 1980 med ‘Dagens Klare Lys’ (‘Clear Light of Day’) og i 1999 med ‘En Æressag’ (‘In Custody’).