Indien, Nyheder

Månedens anbefaling: Sommerlæsning udover det sædvanlige  

Sommeren er endelig her, og for mange danskere betyder det en tur til stranden med en god bog i skyggenMåske er det i år, du vælger at dykke ned i noget andet, end du plejer? Vi har samlet en række boganbefalinger af indiske forfatteresom uden tvivl vil give dig nyespændende læseoplevelser og et unikt indblik i det mangfoldige landMange indiske bøger er ikke oversat til dansk, men det er vores anbefalinger heldigvis! 

God læselyst.  

New Delhi-Borås af Per Andersson (2013) 

En sand historie om inderen Pikej, der cyklede fra New Delhi til Sverige for at gense sin tidligere flamme LottaHan tror på, at dette er hans skæbnesom blev forudsagt af stjernerne ved fødslenJagten på kærligheden får ham ud på sit livs rejseder starter på cykel gennem blandt andet Pakistan, Afghanistan og Iran, inden han når frem til Borås i Sverige. Udover at være en smuk fortælling om kærlighed, er det også en historie om den kasteløse Pikej, der mod alle odds kæmper sig op i et samfund, der ikke levner ham mange muligheder. 

‘En hårfin balance’ af Rohinton Mistry (1999) 

Året er 1975Premierministeren Indira Gandhi har erklæret undtagelsestilstand i Indien. På landet opretholdes kastesystemet med ubarmhjertighed, brutalitet og vold. Med håb om en bedre tilværelse søger to skræddere til byen og ender i et arbejdsfællesskab med indehaveren, enken Dina Dalal og en ung studerende. Arbejdsfællesskabet bliver ramme om et umage venskab. Dette er en barsk, men fængslende fortælling om kastesystemet og et land i dyb krise. 

‘Bag det evigt smukke’ af Katherine Boo (2012) 

Asha er dronning af slummen. Abdul lever af at videresælge de riges affald. Begge drømmer de om at få del i Indiens rigdom – og kæmper på hver deres måde for at komme tættere på Mumbais nye, glitrende virkelighed. Asha ønsker magt og indflydelse, koste hvad det vil. Abdul drømmer om en hustru, der kan holde lugten af ham ud. Lugten fra slummen er nemlig ikke let at slippe af med. Dette er en hjertegribende og sand historie om fattigdom, håb og knuste drømme. 

Ministeriet for den ypperste lykke af Arundhati Roy (2018) 

I denne dragendfortælling skildres Indien i en moderne tidsalder gennem en række forskellige karakterer. Vi følger blandt andet den transkønnede Anjum, der blev opdraget som en dreng, men som 15-årig vælger at leve som det modsatte køn. Vi møder også oprørslederen Musa, der kæmper for et frit Kashmir. ‘Ministeriet for den ypperste lykke’ er en grum og farverig fortælling fyldt med smerte, håb og kærlighed. 

Den hvide tiger af Aravind Adiga (2008) 

‘Den hvide tiger’ er en barsk historie om undertrykkelse – og selvundertrykkelse – blandt de laveste i Indiens kastesystemMunna skriver breve til den kinesiske præsident, der skal på statsbesøg i Indien. Hun fortæller præsidenten den rå sandhed om sit hjemlandhvor han ikke skyer nogen midler i sin stræben efter at undslippe den skæbne, han er født til. Trods de alvorlige temaer i bogen er historien fortalt med så meget humor, at tårene triller ned af kinderne. 

Q&A: Drengen der havde svar på alt’ af Vikas Swarup (2005) 

Dette er den fantastiske bog bag filmen Slumdog Millionaire. Ram Mohammed Thomas beskyldes for svindel i en stor tv-quiz, hvor han vinder en milliard Rupees. Ingen tror påat esimpel gadedreng uden uddannelse kan svare rigtigt på alle spørgsmålene uden snyd. Sammen med en advokat gennemgår han spørgsmål for spørgsmål. Hvert spørgsmål danner ramme om en historie fra hans liv, der tilsammen tegner et billede af en omskiftelig, broget og fortumlet tilværelse i det indiske samfund. 

Kan du lide vores anbefalinger? Og mangler du inspiration til, hvad du skal streame? Så læs vores seneste artikel her, hvor vi anbefaler inspirerende og underholdende film fra Indien.