Nyheder

Kort Nyt: Festligheder i Indien

Vores indiske partnere fejrer Kvindernes Internationale Kampdag

Af Sofie Louise Hansen

Den 8. marts blev Kvindernes Internationale Kampdag fejret verden over. Det gælder ikke mindst for vores partnere i Indien.

For eksempel fejrede vores partner CECOWOR dagen i de landsbyer, hvor vi har tre projekter kørende sammen (‘Sammenhold om Børns Rettigheder’, ‘Lige Ret til Læring og Sundhed’ samt ‘Covid-19 Respons’). Her blev der danset, sunget og spist kage. Der var også blevet lavet et banner med farverige vinger malet på, så kvinderne kunne få taget billeder foran det.

Hos vores partner ARM var der gang i en 4-dages træning med kommunikation og motivation af lokalbefolkningen. Hele holdet var derfor samlet under fejringen af Kvindernes Internationale Kampdag. Derudover modtog forkvinden for ARM’s bestyrelse en pris af det lokale universitet Fakir Mohan Univeristy. Prisen modtog hun for sin store indsats for piger og kvinders uddannelse og er et symbol på ARM’s vigtige arbejde i området.

Holi-festivalen markerer overgangen til forår

Den 18. marts startede fejringen af den årlige Holi-festival i Indien, som ofte varer to dage. Festivalen markerer overgangen fra vinter til forår og er en af de mest populære begivenheder i Indien.

Ud over de skiftende årstider tager festivalens fejring også udgangspunkt i flere hinduistiske legender om det godes sejr over det onde. En af de mest populære legender handler om guden Vishnus kamp mod kong Hiranyakashyapu.

Kongen var en tyran, der insisterede på, at alle skulle tilbede kun ham. Da hans søn, Prahlad, i stedet tilbad Vishnu, blev kongen så rasende, at han bad sin søster om hjælp til at slå sin søn ihjel. Søsteren Holika lokkede Prahlad ind i et stort bål, der skulle brænde ham ihjel, men på grund af sin loyalitet til Vishnu, blev Prahlad dog i sidste ende reddet af guden. Holika endte derimod selv med at dø på bålet, og til sidst lykkedes det også Vishnu at besejre den onde konge.

Derfor markeres den første aften af Holi med ceremonier med store bål – en ceremoni, der kaldes Holika Dahan og kan oversættes til “afbrænding af dæmonen Holika.” Dagen efter er den helt store festdag, hvor folk i alle aldre samles på gaderne og sprøjter farverigt pulver eller vand på hinanden, mens musik eller dans typisk også bidrager til den festlige stemning.

Når festen lakker mod enden, tager man som regel hjem og skifter tøj, inden man mødes med familien om måltider og lykønskninger. Fejringen har også til formål at være en dag, hvor man lægger konflikter og uvenskaber bag sig og i stedet møder hinanden med kærlighed og varme. Derfor kaldes fejringen også ofte for kærlighedens fest.