Indien, Mad

Indisk mad: En kollage af smagsoplevelser

Indisk mad er mere end bare Butter Chicken og Naan-brød. Faktisk er indisk mad ligeså alsidig og forskelligartet som landets klima, kultur og sprog. Tag med på en appetitvækkende rejse gennem Indiens madlandskab.

Af Kasper Waale

Selv om hver enkel af Indiens 28 stater har sine egne unikke madtraditioner, er der visse kulinariske fællestræk, som afhænger af staternes geografiske placering i Nord-, Syd-, Øst- eller Vestindien. Læs med her for at lære mere om regionale madforskelle i Indien, og om, hvordan historie, kultur og geografi har påvirket regionernes madlavning gennem tiden.

Nordindien

I det nordlige Indien har den tætte kontakt med diverse naboer haft stor betydning for områdets mad og kultur.

I Kashmir og Punjab ledes tankerne hen på det mellemøstlige og centralasiatiske køkken. Her bager lerovne fladbrød til saftigt lam og kylling, der ofte ledsages af en cremet, tyk og aromatisk sovs. Løg, tomater og hvidløg indgår ofte i kombination, og yoghurt-baserede dyppelser balancerer de tunge hovedingredienser.

Nødder og tørrede frugter er i øvrigt flittige gæster i både hovedmåltider og desserter.

I Himalayabjergenes kolde klima indtages varme nudelsupper og dumplings, der tydeligt læner sig op af tibetanske og nepalesiske madtraditioner.

Sydindien

I det sydlige Indien er klimaet varmt, fugtigt og frodigt. Det skaber gode vækstforhold for tropiske frugter og grøntsager. Disse er sammen med ris og kokosnød fundamentale elementer i sydindisk mad, ligesom den nære afstand til kysten gør fisken til en favorit i madlavningen. Det resulterer i en noget lettere kost end i nord.

Den tykke cremede sovs er udskiftet med en lettere kokosmælk-baseret af slagsen, og det tunge kød er typisk udskiftet med mager fisk.

Man skal dog ikke lade sig narre af den umiddelbare milde sødme, da det tropiske klima også skaber gunstige forhold for stærke chilier, som ofte indgår på lige fod med søde frugter og mild kokosmælk.

Østindien

Hjemsted for floder, søer og gigantiske regnskyl. Vandets kompromisløse tilstedeværelse i Østindien har skabt et køkken, der baserer sig på områdets væld af grøntsager, frugter, ris, linser og fisk.

Områdets sennepsmarker har tilmed gjort sennepskorn- og olie til flittige gæster i østindiske retter. Senneppen tilføjer en let sødlig nøddesmag til de generelt let-krydrede retter (efter indisk målestok), der også ofte indeholder kommen og anis.

Områdets borgere er i øvrigt kendte for at have en særlig sød tand, og der serveres søde kager og snacks på diverse gadehjørner i Vestbengalen og Odisha.

Vestindien

Vestindien byder på utrolig forskelligartet mad. I den nordvestlige stat Rajasthan er der tørt og ufrugtbart. Tørrede linser, bønner og mælkeprodukter er gængse ingredienser i madlavningen.

Udover at maden har nuancer af mellemøstlig, pakistansk og persisk kogekunst, er maden i vestindiske stater som Rajasthan og Gujarat også overvejende plantebaseret, og vegetarianisme spiller især en stor rolle i kyststaten Gujarat.

I Maharashtra og Indiens største by Mumbai, er maden ligeså uensartet som statens overflod af folkeslag, religiøse tilhørsforhold og internationale påvirkninger. Og i kyststaten Goa blandes lokale fisk og skaldyr med eddike og andre ingredienser, der blev bragt til staten af portugisiske kolonister, som regerede Goa i mere end 400 år.