Nyheder

Indien – et mosaiksamfund

Af Mathilde Nielsen

Indien er på mange måder et alsidigt land, der rummer alt fra tør ørken i nord, grønne troper i syd, og over 100 talte sprog. Det store geografiske område, Indien strækker sig over, samt den optimale placering med lange kyststrækninger, har i flere århundrede krydret landet med kulturer og religioner fra hele verden. Selv i den indiske grundlov nævnes det, hvor stor værdi det giver landet, at være en sammensat kultur. Diversitet i religion er heller ingen undtagelse.

Indiens mange religioner

Traditionelt anses hinduisme, jainisme, buddhisme, og sikhisme som religioner, der stammer fra Indien. Hvordan de praktiseres, afhænger i stor grad af, hvor i landet man befinder sig. Selv hvilke guder der tilbedes, kan variere fra landsby til landsby. På den måde er der både stor diversitet og anerkendelse af forskellighed indenfor de enkelte religioner.

Gennem tiden er andre verdensreligioner, såsom islam, kristendom og jødedom også kommet til landet, både gennem invasioner, handelsrejsende og i kolonitiden. I dag praktiserer omkring 15% af den indiske befolkning islam og ca. 2,5% kristendom. Der er altså tale om minoriteter, men dermed ikke sagt, at religion ikke har spillet en vigtig rolle både politisk og kulturelt.

Religion og politik

Religion har i mange århundrede spillet en rolle i politiske magtkampe. F.eks. har hovedstaden Delhi skiftet mellem at være styret af hinduistiske og muslimske ledere gennem tiden. Dette ses blandt andet ved de mange forskellige templer, moskeer og prægtige gravsteder til ære for tidligere sultaner og moguler.

Også i nyere har tid har religion spillet en rolle i politik, herunder opdelingen af det tidligere Britiske Indien i 1947. Opdelingen skabte de nuværende tre nationer Indien, Pakistan og siden Bangladesh, hvoraf Indien primært befolkes af hinduister og både Pakistan og Bangladesh af muslimer.

Opdeling af det Britiske Indien resulterede i voldsomme optøjer og episoder. Det skønnes, at omkring 10-12 millioner mennesker blev fordrevet fra deres hjem og historier fortæller, at naboer af forskellig religiøs overbevisning fra den ene dag til den anden gik fra venner til fjender.

Men religion har også bragt positive tiltag til politik, for eksempel kan man drage paralleller mellem Gandhis filosofi om ‘ikke-vold’ og jainismens ord for det sammen princip ahimsa.

Religion og kaste

Ud over magtkampe mellem forskellige folkeslag, har religion også spillet en rolle i interne magtkampe mellem Indien befolkning. Nogle mener nemlig, at kastesystemet (indisk klassesamfund) begyndte i brahminsk hinduisme under navnet varna. I den brahminske hinduisme er der fire klasser, der bygger på forskellige erhverv, bl.a. præster, lærere, krigere, håndværkere og bønder.

I kastesystemet findes også klassificeringen “urørlig”, der i flere generationer er blevet diskrimineret. Herunder har mange fra denne kaste ikke haft adgang til at gå skole og få en uddannelse. I et forsøg på at bryde ud af kasterne har flere forsøgt at konvertere til andre religioner såsom kristendom eller buddhisme, da det i disse religioner er en ret for alle at opnå ‘oplysning’. Dog oplever mange fortsat at blive nægtet lige rettigheder.

Vores partnere arbejder hårdt på at sikre lige ret for alle uanset kaste, religion eller politisk overbevisning.