Nyheder

Hvordan kan du bidrage til FN’s Verdensmål i din dagligdag?

I Aktion Børnehjælp arbejder vi med flere af FN’s Verdensmål.

Mor Subhalaxmi og barn Jyoti i Borikhal, Odisha. I denne landsby arbejdes der med Verdensmål 1. Afskaf fattigdom. Foto: Mohona Bhuyan.

Af Mohona Bhuyan, projekt- og formidlingspraktikant

28/10/2022

FN’s Verdensmål er en omspændende global plan om bæredygtige udviklingsmål. Målene er ikke kun til for statens eller andre autoriteters retningslinjer, men også for den enkelte medborger. Denne artikel giver dig tre måder på, hvortil du kan inkorporere tre FN Verdensdelmål i din dagligdag.

Delmål 1.5.3. Antal af lande med nationale og lokale strategier for reduktion af katastroferisici.

Vi kan kun kontrollere katastrofer til en vis grad, dog kan vi forbedre håndteringen af eftervirkninger i høj grad. Projektet Unge kvinder – fælles handling styrker unge kvinder til at etablere ernæringshaver i Odishas landsbyer i Indien. Denne egenskab gør, at de unge kvinder igen kan bygge ernæringshaver i tilfælde af oversvømmelse. Udover dette er de mindre afhængige af køb af grøntsager fra det lokale marked i tilfælde af en pandemi-nedlukning.

Hvordan kan du bidrage til verdensmål 1.5.3.? Du kan bygge din egen ernæringshave i dit køkken, altan eller have. Du kan også hoppe med på klimabølgen ved at sørge for, at de produkter som du køber, er bæredygtige og klimavenlige.

Delmål 3.9.2. Dødelighed som følge af urent vand, dårlige sanitære forhold og manglende hygiejne (WASH).

Hvert år før 1,5 millioner børn i Indien grundet diarré som følge af urent vand. I vores projekt Bedre sanitet giver bedre sundhed installerer vores partner, ARM, Tippy Taps på skoler i Odisha. En Tippy Tap er en bæredygtig håndvask med sæbe bygget af lettilgængelige materialer, såsom pinde, en vanddunk, snor og sten. Kommunale og private Tippy taps gør en væsentlig forskel for børn i at forøge kvaliteten af deres sanitetsforhold.

Hvordan kan du bidrage til verdensmål 3.9.2.? Desinficer løbende når du er ude, vask dine hænder i mindst 20 sekunder efter hver aktivitet som forstyrrer din hygiejne, host i dit ærme og vær obs på, om det rindende vand som du bruger, er fri for bakterier og/eller kemikalier.

Delmål 16.b. Ikke-diskriminerende love og politikker til støtte for en bæredygtig udvikling skal fremmes og håndhæves.

I Tamil Nadus landsbyer forekommer vold i forskellige former, heriblandt diskrimination på baggrund af kaste, børneægteskab, børnearbejde og misbrug. Seksuelt misbrug af en pige kan på tværs af religioner resultere i vanære, som tager rod i pigen og spreder sig til familien. Dette forårsager yderligere stigmatisering og isolation af pigen. Derudover forårsager økonomisk pres forældre til at sende deres børn i arbejde. Projektet Sammenhold om børns rettigheder arbejder for at ændre mentaliteter i familien og på at presse myndigheder til at håndhæve love om børnearbejde og til at tage anklager om misbrug alvorligt.

Hvordan kan du bidrage til verdensmål 16.b.? Du kan sige fra, når du oplever diskrimination på egen eller andres krop. Derudover kan du bruge et ekstra minut på at tjekke ind med dine nærmeste, om hvorledes de bliver eller har været udsat for vold. På denne måde er du del af bølgen, som forandrer samfundets tilgang til diskrimination.

Læs mere om Aktion Børnehjælps projekter her og FN’s verdensmål her.