fbpx

Historie

Aktion Børnehjælp begyndte sit arbejde tilbage i 1960’erne og har siden støttet udsatte børn i Indien. Historien er præget af et stort engagement og solide partnerskaber og herunder kan du læse om hvordan det hele startede.

Abbé Pierre

Den franske humanitære klunser Abbé Pierre var startskuddet til den danske bevægelse, der senere blev til Aktion Børnehjælp.

Du kan være med

I fællesskab kan vi sikre at indiske børn får en god uddannelse og en værdig barndom. Du støtte indsatsen med et fast beløb eller en engangsdonation, og vi har altid brug for frivillige.

Aktion Børnehjælp's historie

1950'erne

I 1950’erne vakte Abbé Pierre opsigt i Frankrig med sine klunserlejre, der gav overskud til et stort hjælpearbejde til Frankrigs fattige boligløse.

1955

I 1955 kom Abbé Pierre til Danmark for at fortælle om sit arbejde. Hans motto “Først at hjælpe dem, der lider mest” vandt respekt, og han opfordrede de tilstedeværende til at deltage.

1960'erne

I 1960’erne rejste mange danskere derfor til Abbé Pierres klunserlejre. Abbé Pierre opfordrede deltagerne til at starte mælkeforsendelser til Indiens fattige børn, og han foreslog Mother Teresas organisation, der arbejdede ihærdigt for Indiens nødlidende, som modtager.

Herefter besluttede en kreds af danskere at lave en klunseraktion for at rejse penge til en mælkeforsendelse til Mother Teresa. De nedsatte en bestyrelse, der blev det egentlige startskud til Aktion Børnehjælp.

Det første navn blev “Abbé Pierres klunsere, S.O.S. Tørmælk”. I de følgende år skaffede organisationen penge til mælkeforsendelser ved at klunse og sælge brugte genstande.

1969

I 1969 blev der holdt klunserlejre i 48 større danske byer med 4.000 deltagere fra 28 lande. Dav. statsminister Hilmar Baunsgård (R) hørte om lejrene og indvilligede i at være præsident for dem.

Abbé Pierre blev efter lejrenes afslutning modtaget på Københavns Rådhus. Bevægelsen var slået igennem, og netværket af danske hjælpearbejdere opnåede støtte i den danske befolkning.

1970'erne

I 1970’erne blev organisationen officiel repræsentant for Mother Teresa i Danmark på grund af mælkeforsendelserne, og navnet blev ændret til “S.O.S. Tørmælk”.

Klunsearbejdet blev neddroslet, og hovedbidragene nu tilført fra i alt 1.000 danske skolers indsamlinger.

1971

Samtidig udvidedes viften af aktiviteter i organisationen, og i 1971 lanceredes Undervisningsprogrammet, som senere skulle komme til at gå under navnet Fadderskabsprogrammet.

På det tidspunkt havde mælkeforsendelserne hjulpet omkring 8.000 børn til at nå skolealderen, og mange ønskede at give børnene undervisning.

Undervisningsprogrammet førte til et samarbejde med flere projektpartnere, som forsynede børnene med bøger, undervisning, mad og medicin.

I 1970’erne faldt skolernes bidrag til “S.O.S. Tørmælk”, men samtidig havde organisationen held til at tiltrække ny finansiering.

Mælkeforsendelserne fortsatte med hjælp fra et voksende antal private bidragydere, fonde samt Mother Teresas medarbejdere i Norge, Sverige, Finland, Færøerne, Island, Grønland og Tyskland.

1974

I 1974 startede “Aktion tæpper og tøj”. Overalt i landet begyndte folk at strikke tæpper og tøj til Mother Teresa i Indien.

I løbet af 1970’erne opstod desuden en række lokalkomiteer, og i 1980’erne kom flere til.

1986

I 1986 skiftede organisationen navn, fordi Abbé Pierre meddelte, at han ikke længere ønskede, at andre end hans egne klunsersamfund brugte hans navn. Navnet blev “Aktion Børnehjælp, Mother Teresas Medarbejdere i Danmark”.

1994

I 1994 ønskede Mother Teresa heller ikke længere, at organisationer verden over kunne indsamle penge i hendes navn. Navnet blev derfor forkortet til “Aktion Børnehjælp”. Det navn som gælder den dag idag.

Idag

Idag bliver Aktion Børnehjælp drevet af et lille sekretariat, en bestyrelse og frivillige udvalg i et tæt samarbejde og vi arbejder fortsat med at sikre uddannelse og sundhed til udsatte børn i Indien gennem fadderskaber og udviklingsprojekter.

TOP