Indien, Nyheder

Hinduismens guder: Lord Shiva

Af Sophie Amalie Eiholm Kjær

Hinduismen rummer flere hundrede millioner af guder. Nogle af guderne har særlig betydning for mindre kredse i afgrænsede områder, mens andre tilbedes over hele Indien. Tre af de mest populære er Brahma, Vishnu og Shiva, der tilsammen danner grundlag for kosmos – i denne artikel får du indblik i Shiva, guden af ødelæggelse.

Guden af ødelæggelse

Shiva af et led i den hinduiske treenighed sammen med Brahma og Vishnu. Ved siden af Vishnu er han den højeste og vigtigste gud for mange millioner af troende. På sanskrit betyder Shiva, eller Siva, ’den venlige’.  Shiva er en kompleks og spændende figur. Han symboliserer godhed, mildhed og anses som beskytter, samtidig med at han har en mørkere side, der karakteriseres af dæmoniske og grusomme træk. Herudover er Shiva kendt som ’ødelæggeren i treenigheden, men anses også som en kilde til liv. Denne ødelæggelse, som Shiva associeres med, er ikke negativ. I hinduismen tror man på, at universet har en cyklus. Ved hver cyklus’ ende ødelægger Shiva universet, så det kan genskabes fra ny. Shiva forbindes derfor ofte med tid. Han bliver i nogle sammenhænge også anset som mester af dans. Dans er en vigtig kunst i Indien, og rytmen i dans kan sammenlignes med balancen i universet, som Shiva menes at sikre. 

Shiva, Parvati og Ganesh 

Shiva er gift med Parvati, som er en reinkarnation af Sati. Historien om gudeparret lyder, at Satis mor, guden Daksha, ikke godkendte ægteskabet og derfor arrangerede en ceremoni for alle guderne på nær Shiva. Som protest til dette sprang den oprevet Sati på bålet og ofrede sig selv. Da Shiva hørte om tragedien skabte han to dæmoner, der skulle hærge ceremonien og halshugge Daksha. De andre guder der var tilstede, bad ham om at stoppe ødelæggelsen og bringe Daksha tilbage. Daksha genopstod, men med et gedde-hoved. Sati blev med tiden reinkarneret som guden Parvati og giftede sig endnu engang med Shiva. Sammen har de sønnen Ganesh.

Hvordan afbilledes Shiva? 

Shiva afbilledes som en mand med blåt ansigt og ofte også en blå krop. I panden har han et ekstra øje, som repræsenterer visdom og indsigt. Det menes også, at øjet er en kilde til en utæmmet energi. Om halsen bærer Shiva en kobraslange som halskæde. Slangen, som er et af de farligste dyr, skildrer Shivas styrke og symboliserer hans evne til at ødelægge og forny. Treforken repræsenterer den hinduistiske treenighed. 

Herudover afbilledes Shiva ofte på et bjerg i en yoga-stilling med krydsede ben. Sammenlignet med andre guder er han klædt simpelt med et dyreskind og ofte med Parvati ved hans side. 

Festivallen Maha Shivarati 

Den 21. februar 2020 afholdes den årlige festival, Maha Shivarati, til ære for Lord Shiva. Navnet på festivalen kan oversættes til ’den store Shiva-nat’. Festivalen bliver fejret om natten, og mange hinduer overnatter et helligt sted, hvor de kan bede til Shiva. Det menes, at dem som faster og beder til Shiva på denne nat tilegner sig held og lykke i deres liv. Der findes mange legender om festivalen, og den anses som særligt speciel og givende for kvinder. Gifte kvinder beder for sundt helbred for deres sønner og mænd, mens ugifte kvinder beder efter en ægtefælle som Shiva, der betragtes som den ideelle mand. 

Denne artikel er den 1. artikel i en serie, hvor vi guider dig gennem junglen af (udvalgte) hinduistiske guder. Læs med i næste måned, hvor vi kigger nærmere  det andet led i den hinduistiske treenighed – Lord Brahma. Indtil da kan du genlæse artiklen om Shivas søn, Ganesh, her.