Nyheder

Det kristne mindretal i Indien

Af Yvette Brennalt

Antony George har i 11 år boet i Kerala i det sydvestlige Indien, og han fortæller her, hvordan det er at være kristen og holde jul med sin famile. Først kaster vi et kort blik på, hvordan kristendommen overhovedet kom til Indien.

Kristendommen kom til Indien i tre bølger. Første bølge siges at være startet af apostlen St. Thomas, også kendt som Thomas Tvivleren, som ankom til Sydindien i år 52 og missionerede i Kerala. Sammenlignet med Danmark, så nåede kristendommen altså Indien hele 900 år tidligere!

Anden bølge kom med portugiserne som grundlagde katolske menigheder i bl.a. Goa i 1500-tallet.

I 1800-tallet spredte briterne den tredje bølge af kristendommen især i Tamil Nadu og den indiske østkyst. Indien var en koloni under Storbritannien i ca. 100 år og blev først selvstændigt i 1947.

At være kristen i Indien

I dag er kristendommen Indiens tredjestørste religion. 2-3 % af Indiens befolkning er kristne, hvilket indbefatter ca. 28 millioner mennesker. Kristendommen er mest udbredt i Syd- og Nordøstindien, men findes over hele landet.

Èn af de 28 millioner mennesker hedder Antony. Han er født og opvokset i Kerala og har tilmed boet i Tamil Nadu, Maharashtra og Delhi. Han forklarer, at Kerala har en af de største koncentrationer af kristne, og at kristendommen derfor er meget til stede i den sociale fortælling i form af politik og kultur. Han fortæller videre:

“For mig er kulturen et af de største træk ved at være kristen i Indien. Dermed mener jeg økosystemet af festivaler og traditioner i forbindelse med dem, kirkesamfundet, maden og musikken. Den kristne kultur varierer meget og de traditioner vi har, er meget kultur-, region-, og sprogspecifikke”.

Han beskriver, hvordan de til jul i Kerala bager lækre frugtkager og pynter alle slags træer:

“Folk bruger de træer, de har, eller falske træer. Så du kan få nogle sjove juletræer. Jeg tror, jeg endda har set nogle kokospalmer blive dekoreret.”

Og om en særlig festlig juletradition:

“Vi har også en julesangstradition, hvor kirkesamfundet går fra hus til hus med en eller to personer med trommer (og andre instrumenter afhængigt af kirken), en fyr klædt ud som julemanden og en præst. De synger et par sange ved hvert hus og ofte kommer de ind i huset og synger med beboerne. Det er en temmelig højlydt affære – mere larmende end en “Glade jul, dejlige jul”-scene”.