Projektet gennemføres i landsbyer tæt på floden Subarnarekha og Bengalbugten, og de omkringliggende områder ligger inden for oversvømmelsesfaren. Området er præget af årlig oversvømmelse, og mange cykloner har ramt området gennem årene, hvilket gør at landsbyboerne er ekstremt sårbare. Områdets geografiske beliggenhed udgør en betydelig risiko for familierne, da floden ofte overskrider sine banker i regntiden, og den øgede nedbør ødelægger familierens afgrøder og mulighed for at sikre ”mætte munde”.
Sundhedsvæsnet er en væsentlig faktor, når fejlernæring skal bekæmpes. Faktisk har Indien en række gode love og systemer på området, men implementeringen halter i området og det lokale sundhedspersonale er ikke bevidste om deres ansvar. Det vil vi adressere i projektet, så landsbybefolkningen kan få den behandling og oplysning, de har ret til.
Landsbybeboerne i Balasore mangler basal viden omkring ernæring og bæredygtige dykningsmetoder. Aktion Børnehjælp vil her fokusere på 10 landsbyer af forskellige størrelser. Der bliver etableret ‘self-help-farmer-groups’, hvor hver gruppe bl.a. vil blive undervist i kroppens ernæringsbehov, ernæringsindholdet i forskellige grøntsager og afgrøder, og hvordan de kan dyrke deres jord på en bæredygtig måde til at øge udbyttet – selv under de vanskelige lokale klimatiske forhold. Således er grundlaget skabt for, at familierne kan blive selvforsynende, og denne viden er altafgørende for udryddelsen af fejlernæring og forbedringen af fødevaresikkerheden. Myndigheder og sundhedspersonale involveres løbende, så de er med til at følge familiernes sundhedstilstande og leve op til deres ansvar.