Nyheder

Covid-19’s effekt på børns mentale sundhed i Indien

Covid-19 er en mental udfordring, og i Indien har udfordringen været mere intens og altomsluttende grundet deres høje smittetal og landets begrænsede ressourcer til at bekæmpe virussen.

Af Anna Rubeck Lund-Sørensen, frivillig i projektgruppen Sammenhold om Børns Rettigheder

Der er ingen tvivl om, at Covid-19 påvirker vores helbred og dermed vores generelle sundhed. For nogen rammer virussen kroppens immunsystem så ekstremt, at kroppens naturlige forsvar giver op. For andre kan det føles som en ufarlig influenza. Men, noget vi alle sammen rundt omkring på kloden har været sammen om er, at vores hverdag og alt bekendt, pludselig forandres med en fuldstændig omlægning af vores vaner og livsstil.

Det er en mental udfordring vi aldrig har mødt før, men I Indien har udfordringen været mere intens og altomsluttende grundet deres høje smittetal og landets begrænsede ressourcer til at bekæmpe virussen. Men hvad med børnene i Indien? Dem der måske ikke er lige så udsatte fysisk, men derimod i den grad udsat, fra et mentalt sundhedsmæssigt perspektiv.

I starten af september 2021 viste en undersøgelse, at kun 8% af børn og unge i Indien, der går i skole og gymnasium, studerede online og 37% studerede slet ikke, under de omkring 18 måneder skoler og gymnasier var under lockdown. I dag er skolerne og gymnasierne så småt begyndt at åbne. Men hvordan sikrer vi, at der tages hånd om deres mentale helbred, også efter Covid-19 pandemien?

Projektet Sammenhold om Børns Rettigheder har til formål at sikre indiske børns rettigheder ved at skabe viden og forståelse omkring børns rettigheder gennem initiativer og oplysningsarbejde. Der har været mange forandringer i børnenes hverdag i Indien, hvilket især går ud over de børn, der i forvejen tilhører udsatte befolkningsgrupper.

I barndommen er mental sundhed lige så vigtig som fysisk sundhed for at nå udviklingsmæssige milepæle. Det hjælper børn med deres følelsesmæssige velvære og sociale færdigheder. Ligesom krænkelser af et barns rettigheder kan have en påvirkning på barnets mentale sundhed, såvel kan Covid-19 også have en dyb påvirkning på barnets mentalitet fremover, og derfor barnets chance for at leve et lykkeligt og succesfuldt liv.

Her er trygge rammer i hjemmet altafgørende under isolation. Dog er virkeligheden, at mange børns forhold til deres forældre ikke er optimalt, og det er dermed essentielt, at vi støtter op og oplyser de lokale myndigheder omkring børnenes mentale sårbarhed under Covid-19. På denne måde kan vi håbe på at få børnene tilbage i en tryg skolegang og samtidigt arbejde hen imod en fremtid, hvor de ikke ender i børnearbejde eller børneægteskaber.