Fødevaresikkerhed, Indien, Nyheder, Partnere, Sanitet, Støtte

COVID-19 i Indien – Lockdown rammer især de fattigste

Af Anja Nielsen

Den indiske regering har erklæret lockdown i hele landet frem til 14. april. Ligesom i Danmark betyder det, at alle offentlige institutioner, ikke-fødevarebutikker, biografer og lignende er lukket ned, samt at større forsamlinger, herunder bryllupper og religiøse festivaler, er blevet forbudt. Derudover slås der hårdt ned på al unødvendig færden uden for hjemmet. Restriktionerne har især store konsekvenser for de 450 millioner indere, der arbejder i den uformelle sektor, og som har fået frataget deres levebrød fra den ene dag til den anden. Samtidigt er mange markeder lukket ned, hvor lokale i landområderne normalt køber billige fødevarer. Lukningen af markederne har skabt panik hos mange fattige familier, der ikke ved, hvordan de skal forsørge sig selv. I byerne er der flere steder melding om, at regeringen uddeler mad under hele perioden, men det er desværre ikke tilfældet på landet.

Tre uger med sult i Indien?

Delstaten Tamil Nadu var en af de første stater, der erklærede lockdown – en uge inden den nationale lockdown. Her frygter mange af de familier, vi arbejder med, at sulte. De oplever allerede nu, at de ikke kan skaffe mad. I samarbejde med vores lokale partner CECOWOR har vi derfor startet en indsamling til 180 familier i nedlukningsperioden. De 180 familier er alle romaer eller stammefolk og blandt nogle af Indiens mest fattige og udsatte, der i forvejen lever fra hånden til munden. Mange millioner indere bliver ramt af konsekvenserne af coronavirussen og går en hård tid i møde. Oveni kommer frygten for, hvad der vil ske, hvis virussen rammer de fattige landområder, som i forvejen er præget af et utilstrækkeligt sundhedssystem, og hvor mange ikke har tilstrækkelig viden om basal hygiejne eller adgang til sæbe.

Projekter er sat på pause

Vores samarbejdspartnere har været nødsaget til at lukke kontorerne, og næsten alle projektaktiviteter er sat på pause. Vores sanitetsprojekt, der var planlagt til at starte 1. april, er udsat til efter krisen. Gennem vores projekter har vi tæt kontakt med de udsatte familier og myndighederne. Dette arbejde er ikke muligt uden at omgås restriktionerne og social distancing, hvilket vil sætte både ansatte, familier og samarbejdspartnere i fare for smitte. I stedet arbejder partnerorganisationerne på højtryk for at hjælpe, hvor de kan, uden at udsætte sig selv eller de ansatte for smitte. De oplyser blandt andet om situationen, virussen og basal hygiejne gennem lokalradio. De lægger også pres på myndighederne for at lave oplysningskampagner om virussen og hvilke forholdsregler, man kan tage, sætter plakater op med anbefalede forholdsregler og deler mad ud til de mest udsatte familier.

Fælles bekymringer og håb

Vi tænker meget på de mange familier i de områder, vi arbejder i, som allerede er ramt hårdt. Alle er meget bekymrede for, hvordan de skal klare sig de næste tre uger, og om de klarer kampen mod sulten. Vi står alle – Aktion Børnehjælp, vores lokale samarbejdspartnere og inderne – i en voldsom afmagt, hvor vi kun kan håbe på det bedste. Hvis du ønsker at være med til at sikre mad til de mest udsatte børn og deres familier under coronakrisen, kan du klikke her. 


Det første tilfælde af COVID-19 i Indien blev registreret 30. januar 2020 i den sydindiske stat Kerala. Efterfølgende har virussen spredt sig til hele landet. 12. marts lukkede Indien for al indrejse til landet. 22. marts erklærede den indiske regering udgangsforbud.

Den indiske regering har forsøgt at mindske smittespredningen af corona-virussen tidligt ved at sætte de indiske statsborgere, der kom fra nogle af de hårdest ramte områder såsom Wuhan i Kina og Iran, i karantæne. Den tidlige indsats har hjulpet Indien med at afbøde de første alvorlige smittespredninger fra corona-udbruddet. 4. marts indførte man screening af alle indrejsende i landets lufthavne, da det viste sig, at coronavirussen blev importeret fra mange forskellige lande. På trods af disse tiltag har smitten spredt sig til hele landet.